Västvärldens och den moderna självhjälpsindustrins betoning på att ”vara sann mot sig själv” för att nå sina drömmar genomsyrar en stor del av populärkulturen. Det gäller inte minst Disneys tecknade filmer. Men Disneys senaste film Frost avviker från budskapet om att följa sina känslor och betonar istället självuppoffring, skriver Jacob Rudolfsson.

I Svenska Dagbladet den 3 mars recenseras psykologen Stephen Briers nyutkomna bok ”Psyksnack! – Stick hål på självhjälpsmyterna” (Natur & Kultur, 2014) som granskar den flod av självhjälpsböcker som uppkommit de senaste åren. Enligt Briers har självhjälpslitteraturen ersatt tomrummet efter religionen i vårt sekulariserade samhälle. Han förkastar inte allt men att det inom självhjälpsindustrin finns gott om myter.

Svenska Dagbladets recensent skriver:

”I stora delar av självhjälpsvärlden är det som om livets grundvillkor sopas under mattan. Sjukdom, förlust, sorg och vetskapen om livets ändlighet hör liksom inte hit. I stället finns ofta en så stark individualistisk eller egocentrisk betoning att det förefaller som om andra människor bara är staffagefigurer i uppsättningen om vår färd mot lyckan.”

Några av självförverkligandemyterna som Stephen Briers sågar är premisser som: ”Roten till alla dina problem är dålig självkänsla”, ”Tänk positivt och bli en vinnare”, ”Du måste hitta ditt sanna jag”. Tittar man på populärkulturen ser man att även där bygger mycket på premissen att ”om man är sann mot sig själv; då kommer alla ens drömmar att uppfyllas”. Det gäller alltifrån Lady Gaga till Disneys tecknade filmer.

Pastorn och författaren Trevin Wax, engagerad inom The Gospel Coalition, skriver om vad han kallar för Disneydoktrinen:

”Det är den dogm som skapar dramat:
• Askungen sjunger om sina drömmar och om att vara trogen sin inre prinsessa.
• Mulan vägrar att rätta sig efter kulturella stereotyper.
• Ariel längtar efter en värld som hon inte har skapats för.
• Aladdin blir prinsen som han låtsades vara.
[Ä]
Nu är jag ingen Disneyhatare, och jag gillar att titta på bra filmer med mina barn och föra vidare dessa minnesvärda berättelser. Ändå finns det två antaganden bakom Disneydoktrinen som man bör vara medveten om:
• Du är vad du känner.
• Omfamna det du känner dig oavsett vad andra säger.”

Sången ”Let it go” (svensk titel ”Slå dig fri”) i den senaste Disneyfilmen Frost (baserad på H.C. Andersens berättelse ”Snödrottningen” från 1845) summerar tydligt budskapet om ”att vara sann mot sig själv” och att ”följa sina känslor” oavsett konsekvenserna, för att uppnå sina drömmar:

Let it go, let it go!
Can,t hold it back any more.
Let it go, let it go!
Turn away and slam the door.
I don,t care what they,re going to say.
Let the storm rage on.
The cold never bothered me anyway.

It,s funny how some distance,
makes everything seem small.
And the fears that once controlled me, can,t get to me at all
It,s time to see what I can do,
to test the limits and break through.
No right, no wrong, no rules for me.
I,m free!

Säg nej till rätt och fel. Var sann mot dig själv. Följ dina känslor. Evangeliet om självförverkligandet i ett nötskal. Överraskande nog avviker Frost, som sedan slutet av januari fortfarande leder topplistan på biografer runt om i landet, från Disneydoktrinen.

Prinsessan, som är ”sann mot sig själv” orsakar stor förödelse och lämnar krossade relationer bakom sig. Trots stor fara följer hennes syster efter. När allt verkar vara förlorat och man hoppas på att en prins ska rädda situationen med romantisk kärlek, visar det sig istället att det enda som kan smälta ett fruset hjärta är självuppoffring.

Det är när prinsessan bestämmer sig för att följa sina känslor och förverkliga sig själv som konsekvenserna blir förödande. ”Ingen rätt, inga fel, inga regler för mig” är den synd som isolerar prinsessan och fryser hennes rike.

Det är här Frost speglar den kristna tron med betoningen på självuppoffring i kontrast till Västvärldens budskap om att ”följa sina känslor” och att förverkliga sig själv. Även Stephen Briers antyder att budskapet om att vara sann mot sig själv leder in i en individualistisk och egocentrisk återvändsgränd där tillvaron trasas sönder.

Det kristna evangeliet säger däremot att vi inte ska vara sanna mot oss själv, då vårt jag är ruttet och har fallit i synd. Istället ska vi erkänna vårt behov av att räddas och vara sanna mot den person som Jesus har förklarat oss vara.

Jacob Rudolfsson
Samordnare Svenska Evangeliska Allianen