Islam och kristen tro har på olika sätt relaterat till varandra i nästan 1 500 år. Inte sällan har förhållandet präglats av konflikter – teologiska såväl som militära. I dag är de båda trossystemen världens största religioner med miljarder anhängare var och i olika delar av världen ser relationen olika ut.

I Sverige har kristendomen sedan den fick fäste för drygt 1000 år sedan präglat statsskick, utbildningsväsende, sjukvård och rättssystem. För omkring hundra år sedan hade de kristna väckelse- och frikyrkorörelserna en avgörande betydelse för demokratins införande med lika rösträtt, religionsfrihet, yttrandefrihet och föreningsfrihet. I dag har alla svenskar oavsett religiös tillhörighet rätt att i tal och skrift argumentera för sin övertygelse.

Samtidigt har Sverige på relativt kort tid gått från att vara ett av världens mest homogena samhällen till ett av de mest mångkulturella. Således är det först på senare tid som mötet med islam, kristen tro och den sekulära majoritetskulturen diskuteras i Sverige.

  • Tillber kristna och muslimer samma Gud?
  • Är Koranen och Bibeln historiskt tillförlitliga?
  • Vilka skillnader finns det mellan de båda religionsstiftarna Jesus och Muhammed?
  • Är Muhammed en profet även för kristna?
  • Hur är synen på mänskliga fri- och rättigheter inom traditionell islam?
  • Hur skiljer sig de olika religionerna i synen på krig i Guds namn?

Inte sällan har den offentliga debatten om islam präglats av okunskap, fördomar och diskussioner om tonläge och rasism. Grova generaliseringar har gjorts och viktig debatt om problematiska inslag har hindrats av språkpoliser. Därför tar Svenska Evangeliska Alliansen initiativ till en digital resursbank på temat islam och kristen tro. Syftet med resurssidan är att att gå motsatt väg och seriöst ta sig an de många frågor som finns om islam, Koranen och Muhammed utifrån ett sakligt och faktamässigt perspektiv.

Vill du vara med och stötta denna satsning, som primärt vänder sig till alla de som, oavsett livsåskådning, vill förstå de faktiska teologiska skillnaderna mellan de båda världsreligionerna? Varmt välkommen att bidra till vår crowdfundingkampanj!

Insamlingsmål: 25 000 kr (varje insatt belopp går oavkortat till utvecklingen av hemsidan och dess innehåll)

Slutdatum: 1 november

Belöning: Till dig som ger 400 kr eller mer skickar vi ett exemplar av Omid Pasbakhsh bok ”Islam och kristen tro: En granskning och jämförande studie” som nyligen har kommit i nytryck. Till dig som ger 800 kr eller mer skickar vi i stället vår antologi ”Goda nyheter för hela världen: 50 år med Lausannedeklarationen”.

Du kan ge en gåva antingen via Plusgiro 108 64 10-6 eller Swish 123 059 16 44. Märk gåvan med ”Islam” så att den hamnar på rätt konto.

Insamlat: 25 782 av 25 000 kr