RFSL:s tandborstkampanj och utmärkelsen Rosa Tisteln handlar om allt annat än ett bättre debattklimat – snarare ett tystare, med krav på rätt bekännelse och uppsträckning av den som avviker. Så agerar en könsideologisk katekesförhörare som inte är intresserad av saklig debatt utan av att den rätta läran okritiskt bejakas, skriver Jacob Rudenstrand.

Få missade säkert Svenska Evangeliska Alliansens initiativ under sommaren där våra medlemmar uppmanades att anonymt beställa ett gåvopaket innehållande heligt munvatten till progressiva präster och pastorer som inte bejakar den traditionella kristna äktenskapssynen. Syftet med kampanjen var att sprida en mer sund Kristusdoft i det svenska samhället. Gud skapade trots allt, som jänkarna säger, Adam and Eve, not Adam and Steve.

Och som grädde på moset har vi även instiftat ett nytt pris: utmärkelsen Årets heretiker till en person eller kyrka som under året mest motarbetat traditionell kristen sexualetik.

Inte? De syntes ändå på stora affischer i Stockholms tunnelbana och i olika medier. Och att tvätta munnen ren från diverse orena och misshagliga uppfattningar eller offentliga skamningar av avfällingar är väl just vad man kan associera till moralistisk religionsutövning? Allt i bästa syndakatalogsanda.

Anledningen till att ingen noterade dessa kampanjer är förstås att de inte existerar. I alla fall inte med en kristen avsändare. På SEA tror vi på en öppen och fri debatt där argument tillåts brytas mot varandra och där människor är fria att bilda en egen uppfattning. Att tillrättavisa våra meningsmotståndare med att deras uppfattning är ”förlegad”, att uttalanden ”stinker”, eller att de uttrycker ”sunkiga värderingar” när de har andra uppfattningar i sexualetik – och att det därför är bäst att de håller tyst – ägnar vi oss därför inte åt.

Det är dock budskapet i några av RFSL:s uppmärksammade utspel under sommaren. Dels utmärkelsen Rosa Tisteln, som i år gick till professorn i klinisk bakteriologi, Agnes Wold, för hennes kritik av den nya könstillhörighetslagen. Och dels kampanjen Wash Your Mouth – för ett bättre debattklimat, där ett kit bestående av en regnbågstandborste och tandkräm samt en hälsning har kunnat skickas anonymt av ”[a]llierade och allmänhet […] till en släkting, kollega eller vän som man anser har sunkiga värderingar eller uttrycker sig på ett förlegat sätt”.

Men tandborstkampanjen, liksom utmärkelsen Rosa Tisteln, handlar om allt annat än ett bättre debattklimat – snarare ett tystare, med krav på rätt bekännelse och uppsträckning av den som avviker. Eller som det uttrycks i hälsningen i Wash Your Mouth-kitet till dem som påstås ha ”sunkiga värderingar”:

”Med initiativet Wash your mouth vill vi uppmuntra dig att se över din människosyn och lära dig mer om hur vi kan skapa ett samhälle där alla människor känner sig trygga. Via QR-koden finner du hbtqi-fakta och svar på vanliga frågor som vi hoppas ska hjälpa på din väg framåt.”

Med andra ord, den som inte fullt ut delar RFSL:s uppfattning har en hemsk människosyn som innebär en fara för andra. Det kan exempelvis handla om att man som i Agnes Wolds fall har kritiserat den nya könstillhörighetslagen, något som även gjorts av en mängd svenska läkare och professorer och som 60 procent av befolkningen var kritiska eller skeptiska emot.

Så agerar en könsideologisk katekesförhörare som inte är intresserad av saklig debatt utan av att den rätta läran okritiskt bejakas. Heretiska budskap ska rensas bort från svenska församlingsbor.

Det är uppseendeväckande att en organisation som certifierar kommuner, skolor, företag, kyrkor och föreningar för miljonbelopp i bemötande av människor som avviker från normen, tolerans och att inte skambelägga, själva delar ut skampriser och uppmanar anhängare att anonymt tillrättavisa de som inte bekänner den RFSL-godkända läran genom att skicka omskolningskit, om än med väldoftande tandkräm. Därtill sanktionerat av staten, som man sedan länge mottar generösa bidrag ifrån. Bara under 2023 tog RFSL emot över 64 miljoner kronor i bidrag.

Som av en händelse tilldelades Rosa Tisteln 2021 Astrid Lindgrens barnsjukhus av ett liknande skäl som Wold, nämligen då man – med hänvisning till att detta saknades vetenskapligt stöd och att det fanns flera fall av allvarliga biverkningar och vårdskador – slutade ge pubertetshämmande hormonbehandling till minderåriga med könsdysfori. RFSL gav alltså sitt skampris till läkare som gjorde sina jobb och drog i nödbromsen för en problematisk behandling som de facto innebär en fara för patienterna.

Vad gäller Wash Your Mouth-kampanjen har den enligt tidningen Resumé nu tagits bort från sociala medier efter kritiska reaktioner, bland annat har den anklagats för att bryta mot GDPR. Från arrangörernas sida svarar man att det berodde på att det var ”en tidsbegränsad kampanj” som nu är över, något som är en svag förklaring. Det kvarstår nämligen andra frågor som förblir obesvarade. Varför ett så abrupt slut på ett så uppenbart kostsamt initiativ med bland annat stora annonser i Stockholms tunnelbana?

Och när man exempelvis scannar den QR-kod som följer med tandborstkitet som ska leda till RFSL:s sida för hbtqi-fakta för den ångerfulle syndaren är innehållet nu borta. Så mycket för den möjligheten att anamma den rätta läran. Vi som inte hunnit omvända oss är således fortfarande förtappade.

Klart är dock att RFSL har gått från progressiv pionjär till Prussiluska och predikant för den rätta moralen.

För bara några år sedan, när RFSL själva kämpade i motvind efter att ha kritiserat den svenska sexköpslagen, skrev man i Aftonbladet: ”Vi kan inte ha ett debattklimat med krav på konsensus där den som har en avvikande åsikt ska misskrediteras och motarbetas i grunden. Vi önskar ett bättre samtalsklimat framöver, som kan bidra till ett starkt civilt samhälle med flera olika aktörer som försvarar mänskliga rättigheter utifrån olika perspektiv.”

Med andra ord, den tolerans man kräver av andra för sig själv vill man inte tillerkänna andra. Det är knappast ett debattklimat utan krav på konsensus.

Jacob Rudenstrand
Bitr. generalsekreterare Svenska Evangeliska Alliansen